tonnekreeklogo

Interview "Als je haar maar goed zit".

Interview uit Zonnebloem,September 2005 door Marleen Peters.

Hoe je haar zit, bepaalt vaak ook hoe je je voelt. Maar niet iedereen is van nature gezegend met een volle bos. En sommige hebben ook nog het probleem hun haren (deels) kwijt te raken door ziekte, ongeval, verbranding of een chemokuur. De stap om een pruik of haarstukje te nemen is vaak groot. Maar creativiteit, nieuwe methoden en technieken kunnen deze drempel misschien verlagen.

Als we binnenkomen bij haarboutique van de Tonnekreek in Rotterdam staan haarwerkster Monique Serraarens en Marion Manders ons al op te wachten. Manders (47) is al sinds 24 jaar kaal, maar heeft er geen enkele moeite mee om erover te vertellen of zonder pruik op de foto te gaan. Als ze in de kappersstoel gaat zitten, trekt ze de pruik van haar hoofd, kijkt de fotograaf aan en zegt; "zeg maar hoe je het hebben wilt. Met of zonder pruik." Maar zo makkelijk als nu, kon ze er niet altijd mee omgaan.
"Ik was 23 toen ik ineens kaal werd. Ik vond het echt verschrikkelijk. Mijn hele leven stond op zijn kop. Het gebeurde 3 weken voor mijn doctoraal. Ik had ook al een reis geboekt naar Amerika, die kon ik toen wel vergeten. Binnen 2 tot 3 weken kreeg ik van een specialist te horen: het enige dat ik je kan adviseren is een pruik. Ik kon hem de nek wel omdraaien, zo tactisch als die man was... Maar ik ben wel linea recta naar een haarwerken gestapt om een pruik te laten aanmeten want ik vond dat ik met zo'n kale kop niet de straat op kon, zo makkelijk is dat."

Alle haren kwijt

Marion Manders heeft Alopecia, een auto-immuunziekte. De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Meestal blijft de aandoening beperkt tot enkele kale plekken op het hoofd, maar mevrouw Manders raakte binnen enkele maanden alle haren op haar lichaam kwijt. Tijd om aan het idee te wennen kreeg ze dus niet. "Ik stond op het punt om af te studeren als arts. Zodoende wist ik wel wat er aan de hand was. Ook dat bij Alopecia het haar altijd terug kan komen. Bij tachtig procent van de Alopecia patienten zelfs helemaal binnen 6 maanden. Maar bij mij pakte dat anders uit, en inmiddels kan ik wel stellen dat dat niet meer zal gebeuren."
Terwijl mevrouw manders druk aan het praten is, modelleert en kneedt mevrouw Serraarens mevrouw Manders haarwerk (dat klinkt toch anders dan een pruik) om er weer wat 'leven' in te brengen en pakt alvast enkele haarwerken die ze later zal passen. Mevrouw Manders is al sinds 1996 klant bij mevrouw Serraarens. In de loop der tijd zijn ze heel vertrouwd geraakt. Mevrouw serraarens: "Het is belangrijk dat je elkaar aanvoelt, het moet klikken." Mevrouw Manders kan zich de eerste afspraak bij een haarwerken in Den Bosch, waar ze destijds woonde, nog goed herrinneren. "Ik wilde toen precies hetzelfde model en dezelfde kleur als ik daarvoor had. Ik wilde niet veranderen." Mevrouw Serraarens herkent dat; "Als je een haarwerk moet nemen, omdat je door een ziekte, ongeluk, verbranding of bijvoorbeeld een chemokuur (deels) kaal bent of wordt, dan kiest vrijwel iedereen hetzelfde haar en model als ze daarvoor hadden. Ik begrijp dat wel: ze maken op dat moment al zo veel veranderingen in hun leven door. Maar je ziet dat mensen er mee om leren gaan en na een tijd ook iets nieuws durven te proberen."

Drempel

images/5124jpg_320.jpgDe stap om bij een haarwerker naar binnen te gaan, is voor sommigen een bijna niet te nemen drempel. "Zowel mannen, vrouwen of kinderen zitten hier vaak huilend in de stoel. Het is toch zeer emotioneel. Vooral als je de laatste haren er af moet scheren is dat heftig. Maar nog slechts een paar plukjes haren op je hoofd is een vervelender gezicht. Als ik hen dan een goed haarwerk aanpas, dat naar eigen wens is geknipt en perfect op maat is gemaakt en ze zien zichzelf in de spiegel, zijn ze vaak toch weer opgelucht. En er is zo veel mogelijk. Als iemand bijvoorbeeld op één plek kaal is geworden, kan ik er een haarstukje tussenplakken, daar zie je helemaal niets van. En bij dun haar kun je extensions of hairweaving inzetten, dat onzichtbaar wordt vermengt met het eigen haar. Op deze manier kan ik echt iets voor hen betekenen."

Klitten

In de zaak staan overal poppenhoofden met pruiken opgestald. Langs de muren staan stellages vol met dozen die namen dragen als: Donna, Kalinka, Infinity, Nicky, Debby, Kitty en Jane. "Die namen heb ik niet zelf verzonnen hoor", lacht Serraarens."De haarweken heten nu eenmaal zo." Er zijn honderden pruiken, haardelen en aanvullingen in vele modellen, maten en kleuren op voorraad. Zowel echt als synthetisch haar. "Mensen die voor het eerst komen vragen altijd of echt haar beter is. Maar het is een persoonlijke keuze. Echt haar is behoorlijk bewerkelijk, het kan klitten, je moet het borstelen, fohnen modelleren. Synthetisch haar wordt nu zo goed gemaakt dat je het verschil met echt haar eigenlijk niet ziet of voelt. De vezels zijn in vorm gebogen waardoor de krul blijft zitten en er trekt geen water in. Je bent dus zo klaar en ziet er altijd leuk en verzorgd uit." Manders zweert bij synthetisch haar. "Ik heb als arts een drukke baan en daarnaast een gezin. Dan is het wel makkelijk als je 's morgens zo je pruik kunt pakken. even uitschudden en klaar." Ze past een paar synthetische haarwerken en eerlijk is eerlijk, het is inderdaad niet te zien dat het kunsthaar is. Serraarens: "Vroeger waren de pruiken bijna altijd 'propperig'. Daardoor kon je zien dat iemand een haarwerk heeft. Maar de aanzet van deze haarstukken op het hoofd is zo goed als onzichtbaar en je ziet de hoofdhuid door het haarstuk heen. daardoor lijkt het asof het heel natuurlijk uit je hoofd groeit. Heel mooi."

images/5128jpg_320.jpg

Wenkbrouwlijntje

Als Manders haar bril afzet om een andere pruik te passen, zie ik pas dat ze ook geen wenkbrouwen en wimpers meer heeft. "dat komt door het model bril dat ik draag, waardoor het accent wordt verlegd. Dat is erg belangrijk. ik teken ook geen wenkbrouwlijntje en maak geen lijntjes met kohlpotlood rond mijn ogen. Daarmee accentueer je alleen maar wat er niet is. Als je in plaats van een pruik en petje of en sjaaltje draagt, leg je ook veel meer de nadruk op dat je kaal bent. Als je jezelf er niet op fixeert doen anderen dat ook niet. ik heb collega's die jaren niet hebben geweten dat ik een pruik draag en zo hoort het."
images/5169jpg_320.jpg

Achtbaan

Volgens Serraarens is Manders een uitzondering op de regel. "Zij gaat er zo gemakkelijk mee om, daar heb ik echt bewondering voor. Ik heb geen 10 klanten... nee zelfs geen 3, die aan deze reportage mee zouden durven werken." Manders: "De eerste 5 jaar heb ik veel gelezen, geslikt en geexperimenteerd in de hoop dat mijn haren weer terug zouden komen. Maar het brengt je niet ver. na die tijd was ik zo ver dat het me geen biet meer interesseerde hoe anderen er over denken. ik doe alles met die pruik op, sporten, fietsen door weer en wind en dan plak ik hem niet eens vast, zoals veel anderen doen. ik ga ook gewoon naar het strand. Als ik wil zwemmen, gooi ik mijn pruik af en zet ik een badmuts op. Anderen hebben daar meer moeite mee. Nou ja... Bij het zeilen vind ik het wel lastig. En als je kleine kinderen hebt, dan ontkom je er niet aan om ook eens op een pretpark mee in de achtbaan te gaan. Dan zet ik maar een capuchon op of ik draag een sjaaltje. Ook weer opgelost."
images/5251jpg_320.jpg

 images/portretdefjpg_320.jpg

Zonnebloem; Een tijdschrift voor mensen die door ziekte, handicap, of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen hebben, is een uitgave van Nationale Vereniging de Zonnebloem en verschijnt in de maanden maart, juni, september en december.

lady
Westersingel 29 3014 GR Rotterdam pelatti@planet.nl

Pruiken

Dun van haar of kaal worden komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en is voor ieder een probleem. Oorzaken zijn erfelijkheid, hormoniale afwijkingen, huidziekten, medische behandelingen, overstress en brandwonden. Pruik

pruik

Haarwerken

haarwerk

kaal

haar

Alopecia

Alopecia

Kaal worden

Dun van haar of kaal worden komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en is voor ieder een probleem. Oorzaken zijn erfelijkheid, hormoniale afwijkingen, huidziekten, medische behandelingen, overstress en brandwonden.haarwerken

haar aandoening

kale plekjes

haarwerken nep

echt haar

Echt haar, fantastisch om te dragen wanneer u ook creatief bent met uw eigen haar fohnen, modelleren alles is mogelijk. In alle kleurstellingen en coupes verkrijgbaar, ook in maatwerk. Meestal aanbevolen voor langdurige kaalheid zoals Alopecia.Pruiken

gezond haar

haar aanvulling

Bij uitstek geschikt als mode pruikje of wanneer u het gemak van een voorgestijld haarwerk kiest. Ook aan te bevelen bij tijdelijke kaalheid als bij chemotherapie, reden: luchtig, voorgestijld in iedere coupe/model, bijna geen onderhoud en prijsvriendelijk.

tijdelijk haar